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System Components Questions  

As noted below, the NFSA is currently conducting a 10-part series focusing on the 2002 edition 
of NFPA 13. This edition of the Tuesday e-Tech Alert shares some of the questions raised by 
participants during the second seminar in the series, which addressed Chapter 6 – System 
Components and Hardware: 

1. New Sprinklers  

Q: If a sprinkler leaks during initial system testing and is taken out, cleaned, re-taped, and re-
installed in the fitting, is it still considered a new sprinkler? 

A: Yes, since this would still be considered part of the initial installation. The sprinkler should be 
installed, taken out, and re-installed using great care and the proper wrench.  

2. Sprinkler Bulbs 

Q: Why don’t sprinkler bulb colors match frame arm color codes, and why are there both yellow 
and green bulbs in the marketplace, since Table 6.2.5.1 shows them to be in the same temperature 
classification? 

A: Bulb sprinkler technology developed largely in Europe, whereas solder link technology in 
North America, and by the time international standards were developed it was easier to 
acknowledge long-standing color code differences. Although the temperature rating of solder type 
sprinklers reflects the melting points of a limited number of metal alloy combinations, the bulbs 
can be made to any temperature rating. However, product standards allow only specific 
temperature possibilities for the bulb colors. The yellow color is used for 175oF (79oC) bulb 
sprinklers and the green color is used for 200oF and 212oF (93oC and 100oC) bulb sprinklers. 

 3. Sprinkler Guards 

Q: Are there sprinkler guards/cages listed for use with residential sprinklers or sidewall 
sprinklers? 

A: UL confirms that guards are currently available for commercial sidewall sprinklers, but that to 
date no one has sought a listing for a residential sprinkler guard. 

 4. Unavailable Reducing Fittings 

Q: Are hex bushings allowed when the pipe fabricator does not have a reducing tee in stock for a 
standard fitting? 
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A: Not if the proper fittings can be readily obtained. NFPA 13 does not clarify whether 
“available” means “available in stock” or “available in the marketplace”, which tends to leave the 
issue to the authority having jurisdiction if contested. 

 5. Temporary Bushings 

Q: Is there a time period that qualifies what “temporary protection” means for the use of bushings 
allowed under Section 8.14.19.2? 

A: No. These bushings are allowed for upright sprinklers in situations where it is assumed that a 
ceiling will eventually be installed during tenant fit-out, at which time the bushings will be 
removed and armovers to pendent sprinklers installed. In the meantime, the sprinklers are 
positioned to provide protection in accordance with the standard.  

 6. Size-on-Size Welds 

Q: Are size on size welds permitted?  For example, can a 1.5-inch outlet be welded onto a 1.5-
inch diameter pipe? 

A: NFPA 13 makes no prohibition in this area, and if you review the UL listings for weld outlets, 
you’ll see that many, but not all, have the same size pipe included among the listed options. 

7. Dry Listings for Couplings 

Q:  Is the requirement that rubber-gasketed couplings be listed for dry service based on concern 
of the coupling to hold up under impact pressure of dry systems, heat prior to water arrival, or to 
require flush seal gaskets? 

A: The requirement for special listing for use in dry systems is intended to address the gasket 
freezing issue. It is assumed that pressure-rating safety factors adequately address impact loads 
associated with the filling of dry systems. The potential loss of a gasket due to heat is also 
possible if a wet system is temporarily shut off during the course of a fire.  FM Global has 
traditionally addressed this by requiring that a gasketless version of a coupling allow no more 
flow than a K-5.6 sprinkler, and the proposed international standard for grooved couplings 
incorporates this same concept. 

8. Listings for Small Backflow Valves 

Q: Are listings required for controls on small backflow prevention valves, i.e. ¼-turn ball valves? 

 A:  Section 6.7.3 clarifies that drain and test valves can be approved rather than listed, meaning 
that they only have to be acceptable to the authority having jurisdiction. If the valves on the 
backflow preventer control the connection to the water supply (and they generally do) then they 
must be listed indicating control valves.  

9. Paddle-type Water Flow Switches Upstream of Dry and Preaction Systems 

Q: Section 6.9.2.4 of NFPA 13 states that a paddle-type water flow alarm indicator shall be 
installed in wet systems only.  In the event that a room in the middle of the building requires a 



pre-action system, the existing overhead system is a wet system and has a paddle type water flow 
alarm indicator on the riser, is it the intent of this section of NFPA that the new supply piping to 
the pre-action system be taken upstream of the existing water flow switch as not damage the 
paddle when the pre-action valve trips, or can the supply be taken downstream off of the existing 
system? 

A:  Technically, the paddle type flow switch described is located in a wet pipe system upstream 
of the preaction system, and so the prohibition would not apply. Nevertheless, a reasonable 
approach would be to evaluate the location of the paddle-type flow switch with regard to the 
location of the preaction system and to consider the size of the piping feeding the preaction 
system as compared to the size of the riser.  If the preaction system is smaller and somewhat 
distant from the riser, the water flow switch should not experience much of a surge and the 
downstream supply to the preaction system should therefore present no problem.  If the location 
and relative size are questionable, the velocity of flow through the riser can be calculated based 
on an assumed simultaneous flow through all sprinklers in the preaction system, and compared to 
the velocity used in the surge test in UL 346 – Water Flow Indicators for Fire Protective 
Signaling Systems, which is 18 ft/sec.  The flow switch manufacturer could also be contacted for 
evidence of durability at higher velocities, such as might be found in overseas approvals.  
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 This seminar will address the separate requirements of NFPA 13 for wet pipe systems, dry pipe 
systems, deluge systems and various types of preaction systems.  Requirements for antifreeze 
systems are also addressed, as are multi-purpose piping systems, exposure protection systems, 
and commercial cooking systems.  This is the third in a series of ten seminars dedicated to an in-
depth review of the current (2002) edition of NFPA 13. Participants will develop an appreciation 
for the way in which the material is organized in the 2002 edition while learning more about the 
background of the rules themselves. 

The level of all seminar topics is considered intermediate.  These seminars are being offered as a 
complete program on NFPA 13 - a 20% discount is available if signing up for all eight remaining 
seminars in the series.   

Information and registration for this seminar is available at www.nfsa.org.   

NFSA Tuesday e-Tech Alert is c. 2005 National Fire Sprinkler Association, and is distributed to 
NFSA members on Tuesdays for which no NFSA Technical Tuesday Online Seminar is 
scheduled. Statements and conclusions are based on the best judgment of the NFSA Engineering 
staff, and are not the official position of the NFPA or its technical committees except as noted. 
Please send comments to Russell P. Fleming, P.E. (fleming@nfsa.org). 

In the promotion of the fire sprinkler concept, the National Fire Sprinkler Association represents 
all fire sprinkler industry interests including fire sprinkler contractors, manufacturers and 
suppliers of fire sprinklers and related equipment and fire protection professionals. Established 



in 1905, the National Fire Sprinkler Association provides publications, nationally accredited 
seminars, representation in codes and standards-making, market development, labor relations 
and other services to its membership. Headquartered in Patterson, New York, the National Fire 
Sprinkler Association has regional operations offices throughout the country. 

  

  

  

 


